Massachusetts Quiz

Part 1


"And this is good old Boston,
The home of the bean and the cod,
Where the Lowells talk to the Cabots,
And the Cabots talk only to God."
--John Collins Bossidy



The answers are at the end of the quiz.

1. Massachusetts is bounded by what on the east and southeast?
a. Rhode Island
b. Delaware
c. Atlantic Ocean


2. Believed to be of Algonquian origin, Massachusetts means what?
a. Near the great hill
b. Close to the water
c. Live free or die


3. The western border of the state lies along the crest of what?
a. The Green Mountains
b. The Taconic Mountains
c. Mt. Washington


4. What states are north of Massachusetts?
a. Vermont and New Hampshire
b. New York and Rhode Island
c. Connecticut and Rhode Island


5. The capital and largest city of Massachusetts is what?
a. Springfield
b. Boston
c. Arlington


6. When did Massachusetts enter the Union?
a. February 6, 1788
b. March 17, 1800
c. December 25, 1689


7. The Stamp Act riots were in what year?
a. 1620
b. 1860
c. 1765


8. What made up the "triangular trade"?
a. molasses, rum, and Negro slaves
b. shoes, nails, and horses
c. dresses, buttons, and bows


9. After the Boston Tea Party, the rebellious colonialists were punished with what?
a. the Intolerable Acts
b. a ban on dancing
c. a ban on rum


10. What year was the Boston Massacre?
a. 1770
b. 1776
c. 1720


11. The Boston Tea Party was held when?
a. 1812
b. 1773
c. 1699


12. What is the highest peak in the state?
a. Mount Greylock
b. Mount Grace
c. Savoy Mountain


13. What is the lowest point in the state?
a. sea level, Atlantic Ocean
b. Winchester
c. Deerfield


14. The largest river in Massachusetts is what?
a. Fall River
b. Connecticut River
c. Mystic River


15. What is the longest river wholly within Massachusetts?
a. Charles River
b. Fall River
c. Merrimack River


16. What joins the Mystic River, flowing from the north, to form inner Boston Harbor?
a. Charles River
b. Connecticut River
c. Spy Pond


17. What was the name of the war with the Indians in 1637?
a. Pequot War
b. Algonquian War
c. King Philip's War


18. What is the largest body of water in Massachusetts?
a. Quabbin Reservoir
b. Lake Placid
c. Charles River


19. Who helped fan the hysteria during the Salem Witch Trials that led to the execution of 20 people?
a. Cotton Mather
b. Arthur Miller
c. John Winthrop


20. Who was the English-speaking Indian who taught the Pilgrims how to plant corn?
a. Squanto
b. Tonto
c. Crazy Horse


21. The largest harbor in the state is what?
a. Boston Harbor
b. Plymouth Harbor
c. Salem Harbor


22. What is the state tree?
a. oak
b. birch
c. American elm


23. What is the state flower?
a. tulip
b. mayflower
c. rose


24. The state bird is what?
a. black-capped chickadee
b. robin
c. canary


25. In 1639, the first printing press in the colonies was brought by whom to Cambridge, where he founded the Cambridge Press?
a. Robert Havern III
b. Jay Kaufman
c. Stephen Dayes


Massachusetts Quiz, Part Two


Memorable Quotations:
Massachusetts Writers of the Past

Answers: 1-c, 2-a, 3-b, 4-a, 5-b, 6-a, 7-c, 8-a, 9-a, 10-a, 11-b, 12-a, 13-a, 14-b, 15-a, 16-a, 17-a, 18-a, 19-a, 20-a, 21-a, 22-c, 23-b, 24-a, 25-c

4-Star Films

IntelligentsiaNetwork.com (Home)

Great Novels on Film

Have You Watched a Good Book Lately?

Great Plays on Film

A Front Row Seat

Great Big Business Films

Great Chick Flicks

Classic Books on Film

Classic Comedy Films

Civil War Films

Great Disaster Films

Hollywood's Best: The 1930s

Hollywood's Best: The 1940s

Hollywood's Best: The 1950s

Great Courtroom Films

Classic Mystery & Suspense Films

Classic Romance Films

Korean War Films

Great Royalty Films

Exciting Spy Films

U.S. History on Film

Writers on Film

The Film Buff's Quiz

Escape from Quiet Desperation

The Carriage House

Mel's Boarding House

That Year in Saigon

Megan McShane